Mag. Anita Škof

ZDRAVO IZRAŽANJE ČUSTEV

Izražajte se! Izražajte svoja čustva in misli. Ne tiščite jih v sebi, kajti energija bo vedno našla pot, saj je neuničljiva. In če so to čustva nesrečnih energij, bodo našla pot na najmanj zaželen način – odrazilo vam jih bo vaše življenje skozi trpljenje in bolečine, slej ko prej pa skozi bolezen tudi vaše telo.

Čustvo je vaš odziv na tisto, kar občutite. Občutite pa lahko v več dimenzijah, tako v fizični kot v nefizičnih. Čutite in občutite s petimi čuti, s katerimi se odzivate na tisto, s čimer v fizični dimenziji prihajate v stik. Občutite in čustveno se lahko odzovete tudi s šestim čutom, z intuicijo, saj ste tudi energijsko in duhovno bitje.

INDIVIDUALNA POGOJENOST ODZIVA

Vendar se vsak na zunanji dražljaj, ki je popolnoma enak, odzove različno. Tega, kar ob istem dražljaju občutite vi, ne občutijo drugi. Vaš odziv na isti vonj, material, hrano, kar vsi vidite in slišite hkrati, je edinstven in samo vaš. Je odvisen od vas in od vseh zapisov v vašem energijskem polju. Od vsega, kar ste kdajkoli v katerikoli inkarnaciji doživljali. Vse vpliva na to, kako občutite ta zunanji dražljaj in kako se nanj odzovete.

Na vse, kar doživljate in izkušate, se odzivate. Vzbuja vam bodisi prijetne bodisi neprijetne ali kakršnekoli druge občutke. Vaša reakcija na tisto, kar čutite, pa je čustvo. Odzovete se bodisi v skladu s tistim, kar je zapisano v vašem energijskem telesu, bodisi tako, kot so vas naučili v tem življenju in vam je privzgojeno. Ne v enem ne v drugem primeru vaše reakcije niso doživljanje vašega pravega notranjega bistva, temveč izkrivljeno in pogojeno doživljanje, še posebej, kadar gre za nesrečne energije.

NEUSKLAJENOST MED ČUSTVENIM IN RAZUMSKIM ODZIVANJEM

Vaš odziv vodita bodisi vaš način razmišljanja bodisi vaša čustva. Na vse dražljaje, ki prihajajo do vas, se odzivate razumsko, čustveno ali pa oboje hkrati. Dostikrat so vaše reakcije, ki vam jih narekuje razum in so bolj pogojene z naučenim ter pridobljenim načinom razmišljanja kot s prirojenim, v nasprotju s čustvenimi.

Kolikokrat ste občutili žalost, želeli jokati, kričati, se umakniti v samoto, pa tega niste storili, ker so vas že kot majhnega dečka naučili, da fantje ne jokajo, da se to ne spodobi? Vaš razum, ki ga vodijo vsiljeni miselni vzorci, je preglasil in nadvladal vaša čustva, zato je žalost ostala neizražena.

Vendar si zapomnite: vsa čustva so energija in energija je neuničljiva! Nikamor ne more izginiti in ne more izpuhteti v nič. Tako ste iz fantiča, ki ni smel jokati, verjetno zrasli v odraslega moškega, ki nakopičeno žalost nosi v sebi. Neizražena žalost vas razjeda od znotraj, zato se pripravlja čir na želodcu, kostni rak ali poapnenje žil.

Če ne sprostite nakopičene energije - ne izjokate žalosti, je ne izrazite skozi zapisano ali izgovorjeno besedo, je ne podelite z nikomer, je ne ozavestite in energijsko prečistite, se bo nekega dne, ko se je bo nabralo dovolj, toliko zgostila, da bo našla način in pot ter se tako ali drugače izrazila skozi vaše telo, četudi to vi razumsko želite preprečiti.

ZDRAVO IN NEZDRAVO IZRAŽANJE ČUSTEV

Prebudite se in se začnite zdravo izražati! Zdravo pomeni, da se izrazite na način, ki ne prizadene in ne škoduje drugim, njihovemu notranjemu bistvu, čeprav se bo morda njihova osebnost odzvala nezdravo. Izražajte se, pokažite svoja čustva - žalost, jezo, strah, ljubezen. Katerokoli čustvo že, naj bo izraženo, da se ne bo kopičilo in povzročalo bolečin, bolezni, trpljenja....

Zdravo izražanje jeze pomeni: »V tem trenutku občutim jezo. Jeza v meni narašča, ker je do sedaj nisem znal izraziti. Prosim, pomagaj mi.«.

Kaj pa nezdravo? »Jezen sem. Spet si me razjezil! Ali moraš res vedno puščati umazane nogavice na tleh in drobtine na mizi?«

Zakaj nezdravo? Zato, ker za lastna čustva in občutke dolžite in krivite druge. To pomeni, da niste pripravljeni sprejeti odgovornosti za življenje v lastne roke. Nihče ni nič kriv in nihče vam nič ne dela! To ste vi sami. Ljudje vam pri vaši hoji skozi svet le nastavljajo in držijo ogledala. Ne napadajte drugih, ne obtožujte in ne obsojajte! To ni zdravo izražanje nesrečnih čustev, ker hočete lastno odgovornost naprtiti drugim in jih narediti za krivce. Tudi to možnost imate. Tudi tako lahko sejete energije, a ne bodite začudeni nad posledicami sejanja takih semen, ki vam jih bo odražalo vaše življenje.

Zakaj še nezdravo? Zato, ker vi niste jezni in ne morete biti jezni, temveč lahko v določenem trenutku čustvo jeze le doživljate, izkušate, izbirate. Ne morete pa se z njo identificirati! Vi niste jeza ali katerakoli drugo nesrečno čustvo.

Ste svetloba, brezpogojna ljubezen in radost. Niste žalostni, jezni, depresivni, nasilni, prestrašeni, temveč so to le sopotniki, s katerimi ste potovali skozi življenje in izkušali tista čustva, ki niste vi. Zavedajte se, da žalost, jezo, bolečino in strah samo izkušate. Vendar, to niste - vi! Ne pozabite tega nikoli in nikdar. Zato ne ponavljajte: »Jezen, žalosten in prestrašen sem«, če tega ne želite več izkušati.

Pazite na misli, besede in dejanja. Torej je resnica: »V tem trenutku občutim jezo. Izkušam žalost, strah….«. To je zdravo. Izražajte se zdravo! Zavedajte se, da ste odgovorni za lastno življenje in ne krivite drugih.

ODPUŠČANJE SEBI IN DRUGIM

Drugi niso ničesar krivi, kar doživljate. Če boste na kateremkoli nivoju želeli ozdraviti sebe, pride čas, da odpustite vsem, za katere menite, da so vas na poti skozi življenje prizadeli, ranili, vam kakorkoli povzročili neprijetne občutke, čustva, misli. Zavedajte se, da boste to v prvi vrsti storili zase. Da boste tako sprostili energije, ki oklepajo vaše srce. Da boste skozi odpuščanje drugim sami svobodno zadihali! Čas je. Morda pa tudi ne. Morda želite v ječi lastne zamere, žalosti in prizadetosti še naprej trpeti.

Če ne, si vzemite čas in energijsko prečiščevanje temeljito opravite. Ko boste to storili, si v mislih predstavljajte in zavrtite »nov film« o izkušnji, ki vam je do danes povzročala bolečino. Tako, da bosta iz nje oba odšla zmagovalca. Predstavljajte si, kako bi lahko vse skupaj izgledalo, če bi že takrat zmogli odpustiti, opustiti nesrečne energije, izraziti ljubezen in delovati iz nje.

Tako prečistite odnose z vsakim človekom posebej. Morda je to partner, od katerega ste ločeni, šef v službi, otrok, oče, ki je odšel že, ko ste bili še majhni, morda pokojna mati. Nič ne de. Duša je večna, neomejena in vse, kar ji imate še povedati, bo prispelo na pravi naslov, le zaupajte. Opravite to očiščevalno delo in videli boste, kako vam bo odleglo.

NAČINI IZRAŽANJA ČUSTEV

Pogovorite se iz srca v srce s soljudmi in s sabo. Ko boste pripravljeni, boste morda lahko to storili tudi v fizični dimenziji. Boste objeli sočloveka in mu glasno povedali, da ga ljubite. In zacvetela bosta oba. Vi to zmorete in še več kot to! Samo zaupajte in se lotite dela. Kar naenkrat bo svet zasijal v bolj mavričnih odtenkih.

To je način, kako se lahko začnete soočati z nakopičenimi čustvi. Če se radi izražate skozi zapisano besedo, lahko soljudem napišete pismo, vsakemu posebej. In pismo tudi odpošljete, če boste pripravljeni. Ali pa tudi ne. Važno je, da bo izraženo in bo tako izgubilo moč nad vami.

Vendar se izražajte zdravo! Pismo ne more biti obsojanje drugega za vse, kar izkušate. Če boste ugotovili, da vas je pri pisanju, meditaciji, notranjemu ali dejanskemu pogovoru zaneslo v to smer, potem v resnici še niste pripravljeni odpustiti in se premakniti naprej, temveč ste se naloge lotili zato, ker se vam je zdelo pametno. Vendar delovalo ne bo.

IZRAŽANJE SAMEGA SEBE BREZ OBSOJANJA

Ne obsojajte, ne kritizirajte! Samo izražajte sebe, svoja čustva, ki še nikoli niso bila izražena ali pa so bila izražena nezdravo. Tako, da ste sebe še bolj zapletli v nesrečne energije, jih okrepili, obenem pa prizadeli sočloveka. Ne sejte slabih semen, da jih ne boste želi. Torej sebe in svoja čustva izražajte zdravo.

»Jaz čutim tako in tako. V situacijah, kakršna je bila tista, se odzovem prestrašeno. Žalost, jeza in zamera privrejo iz mene...«  To je zdravo, ne pa: »Ti si kriv, ti me prizadeneš, zaradi tebe sem žalostna…«.

Z zdravim izražanjem boste lahko razvili dialog in se bo lahko izrazil tudi človek, ki je vaše ogledalo. Ogledalo energij, ki še stiskajo vaše srce in mu jih uspe iz vas izbezati s svojimi dejanji, besedami, mislimi ali celo samo s tem, da sploh obstaja. Storite to zase in presezite izkušnjo, ki vas je čustveno oklepala in zadrževala na mestu.