ODPRAVITE SE NA DUHOVNO POTOVANJE

 

Duhovno potovanje je pravzaprav vse, kar na svoji poti skozi evolucijo lastne Duše doživljamo v katerikoli dimenziji. Duhovno potovanje je vse, kar smo kadarkoli na kakršenkoli način izkusili že od trenutka stvarjenja dalje. In še pred tem. Duhovno potovanje v tokratni inkarnaciji pa se je začelo z našim rojstvom in se bo končalo z  našim odhodom na oni svet. A svetova nista ločena, zato omejenosti na eno in drugo dimenzijo ni. Saj smo vendar Duh, ki oživlja materijo. In skozi duhovna potovanja v tem življenju, na katera nas pokliče naša Duša, lahko obujamo notranje zavedanje in ohranjamo stik s svojim Duhom v najveličastnejši izkušnji nas samih.

 

Duhovno potovanje vase

Začetek vsakega duhovnega potovanja v fizični dimenziji je notranji klic, ki pride iz našega odprtega Srca, od koder se nam tako oglaša naša Duša. Če nismo niti toliko povezani s seboj, da bi slišali ta tihi glas, ki nas iz notranjih globin vabi na duhovno potovanje, seveda na potovanje ne bomo šli. Zato je prvo in najpomembnejše duhovno potovanje - tisto v lastno Notranjost. Tako, da se ustavimo, srečamo s seboj, začnemo poslušati navznoter in ne navzven. Tako, da omejimo vse, kar nam je poznano skozi fizično dimenzijo z našimi petimi čuti in začnemo poslušati z notranjimi ušesi in gledati z notranjimi očmi.

 

Le tako se nam lahko odprejo naša lastna notranja duhovna prostranstva, le tako se lahko v resnici srečamo s seboj in slišimo lastno Dušo. Ko umirimo razum, ko umaknemo osebnost, tedaj lahko iz Notranjosti zaslišimo jasen in glasen notranji glas, ki nam govori o nas samih. In nas vsake toliko lahko povabi in dobesedno pokliče tudi na fizično duhovno potovanje. Na takšno, na katerega vaša razum in osebnost ne bi niti pomislila. Na takšno, ki bi se mu lahko celo upirala.

 

Zaupanje v notranji glas

In zdaj nastopi na vrsto zaupanje vase! Kajti, brez zaupanja vase in v to, kar se vam razodene iz vaše lastne Notranjosti, se na takšno pot ne boste niti podali. Zato je predhodnica in prvi obvezen korak na duhovni poti to, da se z osebnostjo popolnoma predamo navznoter. Da sprejmemo vse, kar se iz naše Notranjosti razodene s popolnim zaupanjem. Da osebnost preda svojo voljo lastni Duši. Šele nato vas lahko Duša vabi in vodi po duhovnih poteh. Le to je resnično duhovno potovanje, ki se začne v tišini vaše Notranjosti. Sicer lahko letate po svetu, po najpomembnejših svetiščih, templjih, mističnih, svetih in katerihkoli drugih krajih, a to bodo gledale le vaše oči, izkušali le vaši čuti. Tako ste navaden turist. Tako lahko prepotujete cel svet, pa niste v resnici nikoli bili na fizičnem duhovnem potovanju.

 

Šele, ko se predate navznoter, ko dopustite, da vas vodi po teh poteh Duša, s popolnim zaupanjem in predajo, tedaj vam bo vaša Duša pripravila na duhovni poti izkušnje, ki si jih vaša omejena osebnost in razum nista mogla niti zamislit. Zato naj bo vaša prva in najbolj pomembna duhovna pot - pot navznoter. Šele tako ste stopili prvi korak tudi na pot, na katero vas bo popeljala vaša Duša iz zavedanja.

 

Predanost navznoter in fizični premiki

Če pa se vam zavedanje o vas samih že toliko odstira, da začutite neznano in nepojasnjeno notranje hrepenenje, da obiščete nek kraj, da nekaj naredite tako, kot veste, da običajno sicer ne bi in je vašemu razumu nerazumljivo, sledite temu klicu. Naj se vam zdi še tako čudno ali nenavadno, je to že hkrati tudi način, kako vas Duša vodi na pot, o kateri niste mogli niti sanjati, zakaj je tu in čemu je namenjena. A, če se predate tako, kot sem se za svojo prvo duhovno pot predala sama s popolnim zaupanjem, čeprav še brez zavedanja, je to lahko veličasten korak v vaši notranji duhovni rasti ali celo prvi od njih. Prvi od mnogih, ki ste jih že prej nevede in nezavedno prehodili na svoji poti skozi življenje, da se vas lahko takšen klic iz Duše sploh dotakne in tudi premakne.

 

Pred šestnajstimi leti sem se v petih minutah odločila, da sedem na letalo in odletim k zdravilcu v notranjost Brazilije, da bi lahko preko slike ozdravil mamo, ki je bolehala za rakom. Kljub temu, da slabo prenašam letenje, da bi se morali cepiti za kar pet nalezljivih bolezni, kljub temu, da smo leteli v neznano, ker nismo poznali lokacije. A klic iz Duše je bil tako močan, da nobena od teh ovir ni bila zadosti močna. In sem šla. Ne po ozdravljenje za mamo, temveč na lastno duhovno pot, ki me je tako preobrazila in se me tako notranje dotaknila, da tega nič na svetu ne bi moglo tako. Zato, ker je bila zame pripravljena in meni namenjena. Ker nisem bila samo nosilka slike, temveč je bil to klic moje Duše k mojemu duhovnemu prebujenju. In od takrat naprej si je niz duhovnih sprememb iz moje Notranjosti sledil s tako hitrostjo, da sem komaj dohajala. A predala sem se z zaupanjem in premaknila vse, o čemer mi je takrat še nejasno govorila Duša. Do trenutka, ko je z menoj spregovorila kot razločen notranji glas iz Notranjosti, katerega besede oziroma narek sem zapisovala, dokler je tekel. Tako še vedno nastajajo vsi moji članki, delavnice in knjige.

 

Preplet duhovnega in fizičnega

Tako se je s fizično duhovno potjo začela intenzivna notranja duhovna pot, moje druženje z mojo Dušo in kasneje z mojim Duhom. Od takrat naprej sta me Duša in Duh povabila na nešteto duhovnih poti. Vsaki sem se predala, vsako izpeljala na način, kakor mi je bilo svetovano in ponujeno. Tako sem se s predajo lastni Notranjosti prebujala bolj, kot bi se lahko kakorkoli drugače. A brez popolnega zaupanja in predaje ne gre. Sicer bi lahko moji strahovi, kakršnikoli dvomi in nezaupanje zasenčili svetlobo Notranjosti, utišali notranji glas.

 

Zato se morate, če želite notranje rasti in izkušati veličastne reči, ki so iz vas pripravljene v Duši, vprašati, ali ste se pripravljeni brezpogojno predati in slediti poti, ki se razodeva od znotraj navzven. Le ta je resnična, le ta vas varno in zanesljivo vodi po poteh, za katere si vaša Duša želi, da bi jih prehodili. Če se niste pripravljeni popolnoma predati, boste ostajali na svojih življenjskih poteh le površinski turist, ki poslika lepote in gre dalje, iskat nove in ostaja nikoli potešen. Saj tako jih ne izkusi, se z njimi ne poveže, jih ne začuti, ne vidi in ne sliši z notranjimi čuti, s svojo Dušo in Duhom, ki se na duhovnih potovanjih tako veličastno razodevata osebnosti in njenemu razumu. Tako veličastnih scenarijev si naša osebnost in razum ne moreta nit v sanjah zamisliti, kaj šele izpeljati. Lahko pa jih izkusita, če sledita Duši. Torej se predajte navznoter in stopajte skozi življenje po poteh, na katere vas vabita Duša in Duh. Veličastne so, pripravljene samo za vas.

 

Klic Srca

Če pa še niste toliko v sebi, da bi razločno slišali svoj notranji glas, sledite vsaj Srcu, ki je bližje osebnosti. Če vam šepeče, da si želi videti egipčanske piramide, budistični tempelj na Tajskem, stati na Machu Picchu ali v Lhasi v Tibetu, poslušajte! Pojdite na pot, čeprav ne veste, zakaj! A to je že način, kako vam skozi Srce Duša pošilja vabila in vas kliče. Odzovite se ji! Morda je to samotna pešpot oziroma romanje v Santiago de Compostela, morda enotedenski tek na smučeh skozi tiho in samotno finsko pokrajino, na kakršnem se je mojemu soprogu odprl notranji svet Duše. Karkoli, kar vas na tak ali drugačen način že dolgo kliče od znotraj. Prisluhnite, zberite pogum in pojdite na pot!

 

Z agencijo, še raje brez

Čeprav je to za začetek potovanje z agencijo, ki bo vašo nogo organizirano vodila po poteh, nič ne de. Ko pa boste vsaj toliko slišali sebe in se sledili, da boste lahko na takih poteh hodili z roko v roki z vašim Srcem, z vašo Dušo, se odrecite varnemu udobju organizirane poti z agencijo. To je samo ovira, celo zelo resna ovira na pravi duhovni poti. Od nje ne boste imeli nič, ker boste omejeni in utesnjeni z množico drugih ljudi, ki vam ne bo omogočala resnično notranje doživljati, temveč le površinsko. Ko boste začutili, da se želite na nekem določenem kraju, ki se vas dotakne, zadržati v meditaciji, vodič pa vam bo dal dovolj časa le za slikanje, boste globoko nesrečni in se vas Duša, se vas ta kraj ne bo mogel notranje dotakniti in obogatiti vaše izkušnje tukaj in zdaj z zavedanjem, temveč le površinsko. Še več, čutili se boste opeharjene za izkušnjo, zaradi katere ste sploh krenili na pot.

 

Zato pozabite agencije, gruče in hitenje skozi svet. Odrecite se udobju tega, da vse drugi organizirajo za vas, pa je to hkrati za vas lahko in po pravilu je metanje denarja in časa skozi okno. Lotite se duhovno pot organizirati sami. Zato, da boste lahko neomejeni s časom in prostorom, a v točno določenem prostoru lahko potovali preko časa, če vas tako nagovori Duša.

 

Sama se na svojih duhovnih potovanjih ne omejujem in prepustim Duši, da mi pokaže, koliko časa kje potrebujem za notranji uvid, za to, da se povežem s krajem, kjer sem nekoč že živela v neki drugi inkarnaciji, kjer sem morda pokopana, sem se poročila ali izkušala bitko… In iz tega uvida v preteklost črpam zavedanje in navdih za sedanjost, za tukaj in zdaj.

 

Klic na duhovno potovanje

Temu so duhovna potovanja pravzaprav namenjena. Ni naključij in tako tudi ni naključje, na katera mesta po svetu ali doma vas kliče vaša Duša. Kot tudi ni naključje, po kakšnem vrstnem redu. Zaupajte lastni Duši in se podajte na poti, na katere vas vabi! Ni pomembno, koliko časa mine od notranjega impulza do fizične duhovne poti, važno je, da jo prehodite, kakor se vam je razodela. V duhovnih prostranstvih časa in prostora ni, je pa seveda modro slediti impulzu, ko se vam razodene, čim prej. Zato, da to izkusite in se lahko premaknete novim izkušnjam naproti in tako novim rastem.

 

Če pet let odlašate pot, na katero vas je Duša že povabila, pa se še niste odločili in odšli, le zakaj bi vam pošiljala nova znamenja in vabila? Tako je seveda tudi pomembno zaporedje, po katerem izkušate svoje duhovne poti in potovanja. Sledite razporedu, po kakršnem vas Duša vabi sem ali tja, kajti tudi to ima svoj pomen. Duša že ve, zakaj, vam pa se bo razodelo v toku časa in izkušenj, ko jih boste že ponotranjili. Takrat boste tudi ugledali rdečo nit, skozi katero vas vodi vaša Duša.

 

Turizem ni duhovno potovanje

Pomemben je seveda tudi kraj, na katerega se boste podali. Če letite na drugo celino, bo v vas seveda velika želja, da bi duhovno pot mešali tudi s turističnim delom poti. Če sem že v Indiji, zakaj si je ne bi še ogledal, kajne? Tako razmišlja vaša osebnost, Duša pa hrepeni, da bi samo sedli na letalo, se v Indiji odpeljali do ašrama in tam prebili tri tedne v meditaciji in kontemplaciji, kot sem to storila jaz. In zopet sedla na letalo in se odpeljala domov. Nobene Indije, nobenega turizma, nič. Samo za veselje  moje Duše.

 

Ko pa ste že toliko v sebi, da lahko iz ene dimenzije, iz enega časa in prostora preklapljate sredi dneva, ko si ogledujete evropsko prestolnico in se vam utrne spomin, kako ste s tisto cerkvijo, samostanom ali kraljevo palačo povezani vi sami, lahko tudi kombinirate turistični in duhovni del poti. Saj le tako, da hodite po različnih krajih, sploh lahko pride impulz iz Duše in se vas notranje dotakne, vam razgrne vaše lastno notranje vedenje o kraju, o vas samih, o pomenu tega, kar ste nekje nekoč že izkusili.

 

Zato, da to lahko vgradite v vaše zavedanje tukaj in zdaj. Zato, da tako širite svojo zavest in izkušnje. Kajti, vse so vaše, čeprav navidez ločene na pretekle ali celo prihodnje čase in tudi prostore.

Na mistično notranje duhovno potovanje po Atlantidi, Hiperboreji in še kakšni starodavni izginuli civilizaciji danes težko hodite s fizičnim korakom, lahko pa pot prepotujete znotraj. Tako, kot sem jo sama in še marsikdo. Duhovnih poti in potovanj je nič koliko in razodevajo se na mnoge načine, zato se le smelo podajte na pot.

 

S kom na pot?

Tudi to je pomembno, s kom se podate na fizično duhovno potovanje, če že zberete pogum, da ne hodite na takšno pot s turistično agencijo, pa čeprav je organizirana kot duhovna pot. Ko greste na organizirano duhovno pot z agencijo in pustite, da vas »duhovni vodič« vodi po poteh na način, kakor in kolikor so se njemu razodele, ste v veliki nevarnosti, da boste prišli domov ne s svojim zavedanjem, temveč z zavedanjem nekoga drugega, ki pa je lahko veliko bolj omejeno kot vaše lastno zavedanje o tistem  kraju, dogodkih in njegovem pomenu, če bi si ga le dovolili izkusiti od znotraj, ne si dati o njem predavati od drugih.

 

Če se odpravite na pot brez agencije, bodite pozorni, koga boste povabili s seboj. Če je to človek, ki je prav tako kot vi, sposoben doživljati izkušnje iz Notranjosti in lahko z njim neomejeno in svobodno delite vaše duhovne uvide na poti, je to lahko veličastna in izpolnjujoča izkušnja za oba. Če pa je to nekdo, ki ni na vašem duhovnem nivoju, temveč ste ga povabili s seboj kot sopotnika zato, da si pocenite in olajšate samo organizacijo poti, ste si naredili slabo uslugo. Namesto, da bi se prepuščali  sebi in lastni Notranjosti, se boste ukvarjali z njegovimi problemi in omejitvami, ki se na takšni poti še bolj izrazito pokažejo. Torej bi bilo bolje in dejansko ceneje, če bi na pot odšli sami.

 

Bodite pozorni, kajti to je vaša duhovna pot, je vaša izkušnja in kot tako si jo dovolite tudi izkusiti! Že tako je dovolj preizkušenj na takšni poti, skozi katere boste morali biti pozorni in boste lahko rasli, če jih boste iz zavedanja in širjenja zavesti, s predajo vodstvu Duši sami premagovali. Premagovali omejitve lastnega razuma in osebnosti, ne pa, da se ukvarjate še z omejitvami in problemi nekoga drugega.

 

Duhovna pot je iz vaše Duše pripravljena za vas, ne za druge! Torej bodite sebi zvesti in če nimate resničnega, odprtega in iskrenega duhovnega sopotnika za takšno pot, pojdite raje sami. Če pa vam je Duša ob razodetju vaše naslednje duhovne poti celo razodela, s kom se podajte na to pot, je to še dodaten duhovni blagoslov in vajina skupna pot v tem primeru predstavlja dodano vrednost in prinaša duhovne potenciale za oba, ki jih vsak sam zase ne bi mogla izkusiti, vsaj ne na tak način. Torej se predajte in zaupajte, da je v ozadju točno določen namen, ki se lahko razodene že ob pripravi na pot, vsekakor pa na sami poti.

 

Sam na Poti

Zaupajte lastni Duši in osebnosti, da to zmoreta! Vsaka resnična duhovna pot je pravzaprav popotovanje vas, ne glede na to, ali je to popotovanje navznoter v tišini vaše dnevne sobe ali pa polletna duhovna pot okoli sveta.

 

Kjerkoli sem hodila, pa naj bodo to budistični templji Indonezije in Šri Lanke, naj bodo to piramide v Egiptu, Mojzesove poti z veličastno nočjo na Sinaju pod zvezdnim nebom, pod katerim sem se prebudila v svoj 40 rojstni dan, naj bodo to popotovanja po megalitih Anglije in Škotske, večtedenski meditacijski umiki pri krščanskih mistikih in svetnikih, naj bodo to moja notranja in fizična romanja v Lurd, Fatimo, Medžugorje, katedrale evropskih prestolnic, sem bila v resnici vedno - sama… Čeprav v družbi. Kakorkoli, kjerkoli, na svoji duhovni Poti si v resnici vedno sam! Nihče tega ne more iz predanosti in zaupanja doživljati namesto tebe! Samo ti sam!

 

Veličastno je, če to lahko izkušaš z nekom, ki ima vsaj podobno širino uvidov in zavesti, da lahko v istem preteklem času po takratnih skupnih izkušnjah skozi uvide potujeta skupaj. Sicer pa sam! Rodil si se sam, umrl boš sam in v resnici si v celem življenju sam. Znotraj. Vse ostalo je samo privid.

 

V tvoji Notranjosti si lahko le sam s seboj. In edino takšno duhovno potovanje je pravo duhovno potovanje, na katerem se srečaš s seboj. Pa če en teden sediš ob bohinjskem jezeru, greš na treking po Himalaji, se zapreš v stanovanje za 14 dni in meditiraš… Vedno si sam in tega te ne sme biti strah! Ne, tega se je potrebno zavedati in se veseliti družbe s samim seboj! Če se ne zmorete in ne želite srečati s seboj, potem na pravo duhovno potovanje sploh še niste pripravljeni.

 

Po povratku

Ko načrtujete fizično duhovno pot, ne pozabite načrtovati tudi dodatnega časa zase po povratku s poti. Časa, v katerem boste lahko izkušnje s poti ponotranjili, jih nadgradili s srečevanjem s seboj v notranji tišini, ko vas ne bo nihče motil, da boste lahko uredili vtise in izkušnje. Da jih boste lahko v miru prenesli in vtkali v svoje življenje. Nikakor se ne ujemite v past tega, da bi po povratku s poti odhiteli v vsakdan, da bi vas povozil ritem, iz katerega ste se na duhovni poti umaknili, da bi se srečali s seboj.

 

Popišite si izkušnje s poti, če jih niste že na sami poti, kar je še najbolj modro. Če ste še tako prepričani, da so izkušnje tako posebne in pomembne, da jih ne boste nikoli pozabili, verjemite, da jih boste. Ker bodo vedno prihajale nove, če ste odprti. Zato je modro zabeležiti notranje uvide in izkušnje sproti. Naj ostanejo zapisani tudi za kasnejši čas.

Podarite si ta dodatni čas po zaključku poti, da skozi meditacijo in tišino poglobite samo izkušnjo in šele nato, ko boste resnično pripravljeni, stopite okrepljeni z notranjim zavedanjem nazaj v svet.

 

Srečevanje s seboj

Duhovno potovanje je srečevanje s seboj v različnih krajih in prostorih, skozi mnogotere izkušnje, skozi katere je že hodila naša Duša in nam skozi spomine Srca bogati našo izkušnjo tukaj in zdaj. Razodeva vse izkušnje Duše tisti osebnosti, ki tukaj in zdaj to zmore. Bodite tudi vi takšna osebnost! Prisluhnite sebi in se družite s seboj! Dovolite, da vas Duša povabi v najboljšo družbo - s samim seboj. Stopite zavestno na to duhovno potovanje, na katerega ste se povabili od znotraj! In naj vam bo v veličastno izkušnjo, kajti takšna vedno je, ko umaknemo omejenosti in pričakovanja osebnosti, kaj bi se moralo ali kaj se ne bi smelo zgoditi na poti.

 

Ko je to duhovno potovanje, vas vodi vaša Duša. Vas skozi njo vodi vaš Duh. Le to je prava duhovna pot. Potovanje navznoter, v lastne globine, tudi s pomočjo fizičnih krajev in fizičnih izkušenj. Vse to bogati vašo izkušnjo in vaše zavedanje tukaj in zdaj.

 

Življenje kot duhovno potovanje

Vsako potovanje, na katerem popotujete na krilih vaše Duše in vašega Duha, je duhovno potovanje. Naj bo takšno vaše celotno življenje. Duhovno potovanje na krilih vaše lastne Duše.

Prisluhnite Duši, kam vas vabi. Nato pa stopite na pot, ki je pripravljena samo za vas. In uživajte vsak korak na sami poti! Ne si prizadevati priti na cilj. Naj bosta vaša Duša in Duh edina vodnika po vaših duhovnih poteh. Vaša osebnost naj le noge premakne. Uživajte v družbi s seboj.

Na duhovnem potovanju brez primere. Skozi vaše Življenje.